Αναφορα – Μαρκου Συνοδινου

Φραγκόσυκα (τα)

             Ακανθώδες μονογραφικό πόνημα

Πως θα μας φαινότανε αν ακούγαμε από κάποιον να μας διηγείται ότι υπάρχει μια εγκυκλοπαίδεια πολύ λεπτομερής, πολύ εμπεριστατωμένη, άκρως επιμελημένη, τόσο εγκυκλοπαιδική, όσο πρακτική και καταληπτή από όλους;

Πως θα μας έμοιαζε αν ένας τόσο καταξιωμένος δημοσιογράφος όπως είναι ο  Μ. Ι. Στρατουδάκης, να μας έλεγε ότι εργάζεται με σπουδή και μεγάλη φροντίδα να στήσει σε θρόνο αυτό το κάπως περιθωριοποιημένο ακανθώδες και με χωρίς φροντίδες δέντρο, το γεμάτο γεύση και υγεία, θεραπευτικές ιδιότητες, το ιστορικό της καταγωγής του, πότε έγινε ελληνικό, κι από πού έφτασε στην πατρίδα μας;

Πιθανόν κάποιοι από εμάς ηθελημένα ή άθελα μας να το ακούγαμε με κάποιο αδιόρατο μειδίαμα. Και όμως ο Μιχάλης Στρατουδάκης μας πρόσφερε ένα εργώδες πόνημα πλήρες σε κάθε λεπτομέρεια, μια τέλεια ιστορική, βοτανική αναλυτική μελέτη, με πλούσια εικονογράφηση που αν απουσίαζαν οι φωτογραφίες ενδεχομένως θα ήθελε άλλες τόσες σελίδες για να δώσει όλα αυτά τα νοήματα.

Άξιο πόνημα για τη Γεωπονική Σχολή για να το μελετήσουν ή να διδάσκονται καθηγητές και φοιτητές και, το πρώτο βιβλίο πρέπει να το έχει το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα η συντακτική επιτροπή των σχολικών βιβλίων για να μάθουν ότι έτσι πρέπει να σκύβουν με σεβασμό πάνω στις σελίδες που θα διαβάσουν τα ελληνόπουλα για να έχουν γερά θεμέλια και να μην βομβαρδίζουν με χωρίς αιδώ τα αθώα στοχαστικά στον Θεϊκό τόπο των παιδιών, στο νου δηλαδή και να δημιουργούνε αγελαίες μάζες με ανάπηρο στοχαστικό, εύκολη λεία, όργανα του κάθε μορφής αποπροσανατολισμού κ.τ.λ.

Από την φραγκοσυκιά λοιπόν ο Μ. Στρατουδάκης, σαν τον οραματιστή γλύπτη που μέσα από ένα βράχο βγάζει το άγαλμα των αγαλμάτων έσκυψε με αγάπη στο έργο του κι έστησε σε τιμητική και σωστή βάση αυτό το αγκαθωτό δέντρο με τις τόσες θεραπευτικές ιδιότητες μα και χρήσεις του τόσο στη γεύση,  στην υγεία, στη νοστιμιά του, στο ότι πρέπει να γεμίσει αυτή η φτωχή πατρίδα από φραγκοσυκιές που μπορούν να επιζήσουν χωρίς μεγάλη φροντίδα σε πετρώδη μέρη, όπως η Μάνη και αλλού.

Φραγκόσυκα λοιπόν και ιστορία. Φραγκόσυκα και χρήσεις, προέλευση από το Μεξικό μετά την ανακάλυψη της Αμερικής.

Φραγκόσυκα και το ποτό τους, φύλλα φραγκοσυκιάς και το μεξικάνικο πρωινό Furito, κρέμα με φραγκόσυκα, φραγκόσυκα το φαγητό Μισοκοφτή που προσφέρουν στην εορτή του Αγίου Ιωάννου του ριγολόγου στην Σύμη (29- Αυγούστου). Φραγκόσυκα κατά της χοληστερίνης, κατά του σακχαρώδους διαβήτου, κατά της υπερτροφίας του προστάτου, φύλλα φραγκοσυκιάς  κατά της μέθης.

Η φραγκοσυκιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους γηγενείς της Αμερικής κατά των πνευμονικών παθήσεων, κατά της φλεβίτιδας, ως διουρητικό στον οργανισμό, κατά των φλεγμονωδών παθήσεων, την διόγκωση του σπληνός , για την Ελονοσία, για μώλωπες, καθώς και για περιποίηση των τραυμάτων, κατά της παχυσαρκίας, για παρακράτηση των ούρων (συνδυασμός με κριθάρι και καλαμπόκι).

Ευρέως χρησιμοποιείται για κτηνοτροφική παραγωγή.

Ωραίο στα σχολικά βιβλία να δοθεί έμφαση για αυτό το περιθωριοποιημένο δέντρο, το τόσο απλό, τόσο σοφό, όσο και σωτήριο της εθνικής οικονομίας, αντί να αγοράζουμε εισαγόμενα, ενώ εμείς τα έχουμε στην περιθωριοποίηση.

Σε λίγα λόγια δεν μπορεί να παρουσιαστεί τούτο το πολύπονο έργο. Εργώδες, λεπτομερές, αναλυτικό στα πάντα, είναι η εγκυκλοπαίδεια γύρω από τις “ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ” και συγχαίρουμε θερμά τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Μιχάλη Στρατουδάκη.

Λεπτομέρειες για βαφές από φραγκόσυκα, για το πότε έγινε Μετοικεσία του στην Ελλάδα, για χρήση ευρεία σε ποτά αναψυκτικά κρέμες για τη θέση στην λογοτεχνία.   Το μέρος  όπου ο ισπανός στρατιωτικός Φερδινάνδος Κορτές ( 1485 – 1546) έκτισε την πόλη του Μεξικού.

Το έργο του δημοσιογράφου Μιχάλη Στρατουδάκη, 312 σελίδες μελέτη καθολική, κι όχι επί μέρους γύρω από φραγκοσυκιά και φραγκόσυκα, πρώτα τιμά τον συγγραφέα ως τέλεια πραγματεία με μεγίστη λεπτομέρεια πληροφοριών που δεν αφήνει κενά για αμφισβητήσεις, εκτός των γεωλογικών μεταβολών που δημιουργούνται στην γη κάθε κάποιες χιλιάδες χρόνια και αλλάζουν οι χάρτες. Όμως σήμερα είναι αυτό τούτο αληθινό ως αναφέρεται. Το έργο αυτό δεν εστιάζεται σε πόλη, σε νησί σε όποιον ένα μέρος. Αφορά όλη την Ελλάδα σαν χαρμόσυνο σήμαντρο Ελληνοπρεπές σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Αποτείνεται σε όλους και πιο πολύ σε αυτούς που λέγονται ή είναι οι άρχοντες, όλου του τόπου. Κατά πρώτον πρέπει να στολίζει τις βιβλιοθήκες όλες τις σχολικές, άλλες, και του κάθε σπιτιού.

Σήμερα οι αξίες μεταξιώθηκαν σε απαξίες. Ένα Μετερίζι ισορροπίας και οδοιπορικού ετοίμασε ο Μιχάλης Στρατουδάκης. Αν και λέγεται ουδείς προφήτης εν τω τόπω του τολμώ να πω χωρίς δισταγμό ότι, ο Μ. Στρατουδάκης, είναι άξιος της αποδοχής μας και των θερμών μας συγχαρητηρίων. Μας προσφέρει απλό δρόμο κι ακούραστο να ισορροπήσουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό την χρεοκοπία μας που βαραίνει παιδιά και εγγόνια.

Ο πρώτος που υποχρεούται να δώσει οντότητα στο έργο είναι η κάθε Δημοτική αρχή. Μετά όλοι εμείς οι άλλοι Έλληνες.

Οι φωτογραφίες αριθμούν 188, Σκίτσα 11, πίνακες 18, προσωπογραφίες 13.

Μάρκος Συνοδινός

Συγγραφέας, Μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, Μηχανικός Ε.Ν.