Ενα βιβλιο – Ενα νησι

«Τα Φραγκόσυκα-Επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών»

Πράσινη, με πλατιά ακανθώδη φύλλα, πολύχρωμα άνθη και ζουμερούς στρογγυλούς καρπούς η φραγκοσυκιά απαντάται σε Μεσογειακές χώρες και έχει ιδιαίτερη παρουσία στην Αμοργό. Παρά την αγκαθωτή εμφάνισή τους, τα φραγκόσυκα τρώγονται και γίνονται εξαίρετα γλυκά. «Τα Φραγκόσυκα-Επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών» είναι μια αξιόλογη έκδοση του Αμοργιανού δημοσιογράφου Μιχάλη Στρατουδάκη (2007).

Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη γύρω από το εδεσματικό αυτό φρούτο με βοτανική περιγραφή και ανάλυση της ταυτότητάς του. Όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο: «Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος, πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο. Στην Ελλάδα απαντάται αυτοφυής ή ημιαυτοφυής. Ευδοκιμεί σε θερμούς και ηλιόλουστους τόπους, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος αρκεί αυτό να μην είναι υγρό ή να στραγγίζεται καλώς, ήτοι σε βραχώδεις, πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες (…) και όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολη ή αδύνατη (…). Οι βλαστοί της είναι πεπλατυσμένοι, έμπλεοι ύδατος και με ακάνθας επ’ αυτών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μέσα στο βιβλίο για τη θέση και την παρουσία της φραγκοσυκιάς στην Αμοργό. Η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε άγρια κατάσταση στην Αμοργό, στις άκρες των χωραφιών, ως φυσικό όριο των κτημάτων και χρησιμεύει για προστασία του χωραφιού από ζώα ή άρπαγες αλλά και από τον αέρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η φραγκοσυκιά έχει φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο: «Στο Μεξικό χρησιμοποιούνται οι βλαστοί για τη θεραπεία του διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας». Επίσης το αφέψημα των λουλουδιών χρησιμοποιείται ως διουρητικό, ενώ τα φύλλα μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της μέθης.

Στο βιβλίο υπάρχουν πάρα πολύ ωραίες φωτογραφίες από φραγκοσυκιές σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ενώ συγχρόνως παρατίθεται και συνταγές για εδέσματα με βάση το φραγκόσυκο. Κρέμα από φραγκόσυκα, μαρμελάδες, ροφήματα και ποτά μάς δίνουν τη δυνατότητα να γευτούμε τη γλυκιά όψη του αγκαθωτού φρούτου.

Διαβάζοντας το βιβλίο μαθαίνουμε έναν πλούτο πληροφοριών γι’ αυτό το εκ πρώτης όψεως απειλητικό φρούτο και μπορούμε να κρατήσουμε στο μυαλό μας αυτή την εικόνα: μέσα στο άγονο και άνυδρο τοπίο των Κυκλάδων, μια καταπράσινη φραγκοσυκιά φορτωμένη με καρπούς, προσφέρει μια νότα βλάστησης στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.

Kykladesnews. gr

Ηλεκτρονική Εφημερίδα