Εφημεριδα Agrenda

Φρούτο εδώδιμο, γευστικό, θεραπευτικό και ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχαήλ Στρατουδάκη, με πολλά και εξειδικευμένα θέματα και πλούτο ενημερωτικών πληροφοριών, γραμμένο από έναν λάτρη των καρπών του νόστιμου αυτού φρούτου, που σήμερα, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, τείνει να περιθωριοποιηθεί στη χώρα μας, ενώ πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στα πρώτα ενδιαφέροντα των κατοίκων της επαρχίας.

Πρόκειται για μία πολύτιμη μελέτη η οποία κατά την εκτέλεσή της συνάντησε πολλές δυσκολίες, αφού όπως εξηγεί ο κ. Μ. Στρατουδάκης, εκτενής βοτανική ανάλυση και αναφορά για τη φραγκοσυκιά δεν προϋπήρχε στα εκατοντάδες λεξικά, επιστημονικά και εξειδικευμένα συγγράμματα, μελέτες αλλά και περιοδικά, ελληνικά και ξένα, στα οποία προσέτρεξε για την πραγματοποίηση της ενδελεχούς έρευνας που απαιτείται κατά την εκτέλεση ενός αντίστοιχου συγγραφικού πονήματος.

Εσείς, λοιπόν, που γνωρίζετε και αγαπάτε τα φραγκόσυκα μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δεκάδες “αρετές” και την υψηλή σημασία του ακανθώδους αυτού φρούτου.

Εσείς που δεν τα γνωρίζετε είναι ώρα να τα προσεγγίσετε και να μάθετε τα ευεργετήματά τους.

Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες θα αποκτήσουν ένα πρόσθετο όπλο, ενώ λόγος γίνεται και για τη χρήση του φραγκόσυκου στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των φαλακρών λόφων, αλλά και την προστασία οικισμών και περιοχών από κατολισθήσεις φερτών υλικών.

Το βιβλίο είναι επιμελημένο με εκατοντάδες πολύχρωμες φωτογραφίες και σκίτσα. Συγγραφέας: Μιχαήλ Στρατουδάκης

Εφημερίδα Agrenda