Αναφορά – Γεωργιου Λενουδια

Τα Φραγκόσυκα

Επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών

Με τον παραπάνω τίτλο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αντρίκος» της Πάτρας και κυκλοφόρησε πρόσφατα βιβλίο του αγαπητού φίλου και επί 20 χρόνια πολύτιμου συνεργάτη μου Μιχάλη Στρατουδάκη Δημοσιογράφου – Αρχισυντάκτη της κλαδικής μας εφημερίδας στην Αθήνα «Συνταξιοδοτική».

Η ύλη του βιβλίου μ’ άφησε έκπληκτο, μετρώντας το τεράστιο έργο της συγγραφικής του δουλειάς και επιμελημένης ανάλυσης του θέματος του και, σε παρασύρει να ψάξεις και να μάθεις για την «φραγκοσυκιά» και τους καρπούς της. Πρόθεση του (γράφει), η γνωριμία του πολύτιμου αυτού φυτού και του καρπού του με τους Έλληνες, οι οποίοι δυστυχώς αγνοούν τα πλεονεκτήματα του, όπως τα περιγράφει, «ύστερα από πολύχρονη αναδίφηση και έρευνα στην υπάρχουσα περιορισμένη βιβλιογραφία και μελέτες ειδικών για την φραγκοσυκιά». Είναι φανερό ότι, έτσι, ο ίδιος απετόλμησε με το έργο του εκτός των άλλων να εμπλουτίσει την βιβλιογραφία, εξειδικευμένη μάλιστα, αν και είναι εντελώς ξένος προς την βοτανική επιστήμη (Δημοσιογράφος).

Γράφει ότι, «φροντίδα και στόχος του είναι, να δοθεί μια σφαιρική εικόνα για την φραγκοσυκιά και τους καρπούς της, στον τομέα της βοτανικής, δίνοντας έτσι, μια διάσταση που έλειπε μέχρι τώρα, χωρίς να πάρει την γνώμη ειδικών», αλλά από αγάπη και μόνο προς το φυτό και τους καρπούς του, με καθαρή προσωπική προσπάθεια διάδοσης του φυτικού πλούτου της χώρας μας και του περιβάλλοντος», όπως το γνώρισε στην πατρίδα του την Αμοργό.

Στο πολύ πλούσιο βιογραφικό του, με διακρίσεις Πανεπιστημιακών σπουδών, δημοσιογραφικών, εκδοτικών, αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων του, ο αγαπητός Μιχάλης, πρόσθεσε και ένα ακόμα σημαντικό έργο, με την συγγραφή του βιβλίου του «Τα Φραγκόσυκα». Αν κυκλοφορούσε ότι συγγράφει κάποιο έργο, θα είμεθα σίγουροι ότι αυτό θα στρέφεται γύρω από θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία είναι εξειδικευμένος και ενήμερος μετά από 40 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον χώρο. Η εντελώς ξένη προς αυτήν την ειδίκευση συγγραφή, δείχνει και άλλες ικανότητες του.

Το βιβλίο είχε απρόσμενη απήχηση, από επιστήμονες, αγρότες, λογοτέχνες, ευρύ κοινό. Και οι απορίες των αναγνωστών άφθονες επί θεμάτων καλλιέργειας και εκμετάλλευσης. Φαίνεται ότι σύντομα θα προχωρήσει στην επανέκδοση ώστε να δόση λύση στα ερωτήματα των πολυπληθών αναγνωστών του.

Είναι εθνικό συμφέρον.

Το ευχόμαστε.

Γεώργιος Λενούδιας

Συν/χος επ. Γραμματέας τ. Κοινότητας (Δήμου) Σαμοθράκης

τ. Πρόεδρος της ΠΟΣΚΥ

Πρόεδρος Συλ.Σ.Υ.ΟΤΑΝ. Εβρου

Εφ. «Δημοτικός  Κοινοτικός και Νομαρχιακός Τύπος»