Κριτικες Αναγνωστων

Στις Κριτικές Αναγνωστών παρατίθενται σύντομα αποσπάσματα κριτικών αναφορών αναγνωστών του βιβλίου από τα εκατοντάδες που έχουν αποσταλεί στον συγγραφέα.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Η  Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Έχοντες εις χείρας ημών την επιτυχημένην έκδοσιν «Τα Φραγκόσυκα, ακανθώδες μονογραφικό πόνημα», επιθυμούμεν να εκφράσωμεν τάς συγχαρητηρίους ημών ευχάς δια την εμπεριστατομένην μελέτην καί την περιγραφήν φυτού της Βοτανικής επιστήμης.

Η σειρά με την οποίαν αναλύετε αυτό εν τώ συνόλω του, προσφέρει άνετα την προσέγγισιν εις τον αναγνώστην και τον ερευνητήν ώστε να ενημερωθεί και να ωφεληθεί πολυτρόπως εκ της εντρυφήσεως εις το βιβλίον, το οποίον ήδη εθέσαμεν εις την ιστορικήν Πατριαρχικήν Βιβλιοθήκην Αλεξανδρείας.

Εν τη Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας τη 7η Ιουλίου 2007
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

Με επιστολές τους εξέφρασαν επίσης τα συγχαρητήριά τους για την έκδοση

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός
Ο Καθηγητής Γεώργιος Σαρλής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Καθηγητής Ιωάννης Τσέκος του Α.Π. Θεσσαλονίκης
Ο Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αγαπητέ κύριε Στρατουδάκη

Έλαβα το πόνημά σας “Φραγκόσυκα (Τα)” και σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ, επίσης, για την ιδιαιτέρως ευγενική αφιέρωσή σας.

Δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμότατα συγχαρητήρια μου για το έργο σας. Πρόκειται, προφανώς, για ένα έργο μοναδικό, πραγματική μονογραφία, με την οποίαν εδημιουργήσατε τόση αίγλη για ένα φυτό αδιάφορο για τους πολλούς αν όχι ασυμπαθές! Θαυμάζω την αγάπη σας γι’ αυτό το “ακανθώδες” θέμα και συγχρόνως μπορώ να εκτιμήσω τον μόχθο που καταβάλατε.

Δυστυχώς, δεν αντελήφθην, κατά την συνάντησή μας, την ακριβή πρόθεση σας. Ειδάλλως η βοήθειά μου θα ήταν η πρέπουσα.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνω ότι καλώς διευκρινίζετε την διαφορά της ινδικής συκής του Θεοφράστου. Το επίθετο indica στην ονομασία του είδους του Λινναίου δικαιολογείται, πιθανότατα, από το ότι υπονοούνται οι δυτικές Ινδίες, δηλαδή το συγκρότημα των νήσων Αντιλλών πλησίον του Μεξικού, από την ευρύτερη περιοχή των οποίων, προέρχεται η Opundia ficus-indica.

Και πάλι με τις θερμότατες ευχαριστίες μου και την εκτίμηση μου.

Δημήτριος Φοίτος
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Αγαπητέ Μιχάλη

Σε ευχαριστώ πολύ για το πολύ ωραίο βιβλίο σου.

Τόσο το περιεχόμενο, ενημερωτικό, πνευματώδες, δροσερό σαν αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, όσο και η καλλιτεχνική διακόσμηση, με εξέπληξαν ευχάριστα.

Σου εύχομαι πάντα “νέος” και δυνατός.

Με αγάπη,

Διονύσης Γ. Μαυρόγιαννης
Καθηγητής Κοινωνιολογίας
πρ. Πρύτανης Δ.Π.Θ.
Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μόσχας
Ανώτερο Επιστημονικό Στέλεχος του ΟΗΕ
Μέλος Δ.Σ. Διεθνούς Επιτροπής Ισότητας Φύλων
Μέλος Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών

Αγαπητέ κ. Στρατουδάκη

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το πόνημά σας «Τα Φραγκόσυκα» και να σας συγχαρώ για το πλήρες και καθόλα περιεκτικό βιβλίο σας, για το «ταπεινό» μεν, αλλά τόσο σημαντικό φυτό τη Φραγκοσυκιά.

Όπως και τηλεφωνικά σας είπα, σε ανύποπτο χρόνο, ως νέος Δασολόγος (1968-69) ασχολούμενος τότε με το τόσο σήμερα επίκαιρο, επώδυνο και δυστυχώς δυσεπίλυτο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είχα προτείνει την εγκατάσταση στις αντιπυρικές ζώνες του φυτού Οpuntia ssp. που θα μπορούσε να αμυνθεί επιτυχώς σε έρπουσες πυρκαγιές ως λίαν δύσφλεκτο.Δυστυχώς όμως δεν είχα εισακουστεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους τότε Καθηγητές -σύνηθες φαινόμενο στον τόπο μας για νέες ιδέες- με το αιτιολογικό ότι εξαπλούμενο το φυτό αυτό μέσα στο Δάσος ίσως γίνει ζιζάνιο που δύσκολα θα μπορούσε να περιοριστεί.

Με την δική σας όμως προσπάθεια και το μεράκι, αναδείξατε το φυτό αυτό και την πολύτιμη χρησιμότητα και συμβολή του, έτσι που να το ξαναδούμε «εξημερωμένο, φιλικό, οικονομικό αλλά και παρήγορο προϊόν για την Ελληνική ύπαιθρο».

Χαίρομαι που εκλεκτοί φίλοι επιστήμονες όπως ο Καθ. Δημ. Φοίτος και ο Καθ. Γιώργος Σαρλής -φίλος και συμμαθητής- έστερξαν την ωραία σας προσπάθεια.

Και πάλι σας ευχαριστώ και είμαι πάντα στη διάθεση σας.

Δρ Κώστας Κασσιός
τ. Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Αγαπητέ μου κ. Στρατουδάκη

Ευχαριστώ θερμά για το υπέροχο βιβλίο, που ήλθε στην πιο καλή στιγμή. Στις αρχές Ιανουαρίου ε.έ. επισκέφτηκα τη Μάλτα και εντυπωσιάστηκα από την αξιοποίηση της φραγκοσυκιάς. Διακόσμηση, γλυκά κουταλιού, ποτό. Είχα αρχίσει την προπαγάνδα μου για αξιοποίηση του φραγκόσυκου στην Μάνη, που κάποτε ήταν το «εθνικό» μας φρούτο. Εσχάτως προπαγάνδισα υπέρ αυτού στην Πάτμο. Με το θαυμάσιο βιβλίο σας ανοίγετε δρόμο, αν φυσικά κάποιοι το ανοίξουν για ν’ ανοίξουν τα μάτια τους.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σαράντος Ι. Καργάκος

Αγαπητέ Κύριε Στρατουδάκη

Σας ευχαριστώ θερμά για τα πολύ τιμητικά για μένα λόγια σας και επιτρέψατέ μου να σας συγχαρώ για το ξεχωριστό συγγραφικό σας έργο και την όμορφη γλώσσα που χρησιμοποιείτε.

Γεννήθηκα σ’ ένα μικρό χωριό, που οι δρόμοι του ήταν γεμάτοι φραγκοσυκιές. Τα φραγκόσυκα αποτελούν και σήμερα τα ωραιότερα από τα φρούτα μας, τα οποία με μεγάλη ικανοποίηση πάντα θέλω και να τα μαζεύω.

Η ιστορική αναδρομή, η καλλιέργεια, οι ευεργετικές ιδιότητες και τα όσα άλλα σημαντικά αναφέρετε στο βιβλίο σας, μας είναι όχι μόνο χρήσιμα, αλλά προξενούν και το ενδιαφέρον για την οργανωμένη πια καλλιέργεια και εδώ στη χώρα μας.

Σας επαινώ και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη να συνεχίσετε την πνευματική σας προσφορά.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος
Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης

Κύριε Στρατουδάκη

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχετε κάνει τόση έρευνα, τόση επίπονη προσπάθεια. Χάρηκα που μου στείλατε το πόνημά σας και το διάβασα γιατί ενδιαφέρομε πολύ για αντίστοιχα θέματα.

Φωτεινή Πιπιλή
Βουλευτής <ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ>

Αγαπητέ μου Μιχάλη

Μια ευφρόσυνη έκπληξη ήταν το βιβλίο σου «Φραγκόσυκα,(τα)», που είχες την καλοσύνη να μου το προσφέρεις τιμητικά.

Σ’ ευχαριστώ θερμότατα και σε συγχαίρω για την θαυμάσια αυτή και πρωτότυπη συμβολή σου στην μελέτη και προβολή ενός σχεδόν περιφρονημένου φυτού, που ενώ βρίσκεται μπροστά μας και καρποφορεί στα χωριά μας, δεν τολμούμε να το αγγίξομε, να φάμε έστω και ένα! Στο εξής θα πρέπει να το αγαπήσουμε και να το γευόμαστε, άλλωστε κατά τη φιλική προτροπή σου, «εν γκυλώνουν»!!

Ευρηματικός και ο υπότιτλος! «Ακανθώδες μονογραφικό πόνημα». Φαντάζομε πόσο θα κουράστηκες για να το γράψεις. Και η εικονογράφηση τέλεια. Ωραία εργασία για την οποία σου αξίζουν πολλοί έπαινοι. Και η αφιέρωση στη σύζυγό σου συγκινητική.

Εύχομαι καλό καλοκαίρι, υγεία και χαρά, ατομική και οικογενειακή.

Εγκάρδια σε χαιρετώ

Νίκος Αλιπράντης
Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Εκδότης του περιοδικού «ΠΑΡΙΑΝΑ»

Αγαπητέ Κε Στρατουδάκη

Σας ευχαριστώ θερμά για τη χαρά που μου δώσατε, στέλνοντας μου το νεοεκδοθέν βιβλίο σας «Τα Φραγκόσυκα».

Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την περισπούδαστη μελέτη σας «Τα Φραγκόσυκα».- γιατί για μελέτη πρόκειται – και απόρησα με το πλήθος των πληροφοριών που παρέχετε. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε μελετητής να ασχοληθεί τόσο εμπεριστατωμένα με αυτό το ευτελές, αλλά με τόσο σπουδαίες ιδιότητες φρούτο της Ελληνικής υπαίθρου. Πιστεύω ότι από τώρα και στο εξής, η μελέτη σας θα αποτελέσει πηγή για όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με τα φραγκόσυκα.

Ενδιαφέρον επίσης, εκτός των άλλων, μου προκάλεσε το κεφάλαιο «Η Φραγκοσυκιά στην Λογοτεχνία και αλλαχού». Σας αναφέρω κι εγώ ένα στίχο σχετικό από την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, στη ραψωδία Ι, στιχ. 278 κ.ε. Περιγράφοντας τις όχθες του Νείλου λέει «Αγκαθωτές παχιόκλαρες συκιές μαργέλωναν τον όχτο………

Εντελώς πληροφοριακά σας αναφέρω ότι στο χωριό μου το Φόδελε Κρήτης την φραγκοσυκιά την λεν και καπλοσυκιά. Το βιβλίο σας έχει πολλές αρετές. Μία απ’ αυτές είναι το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διακοσμεί. Διαπίστωσα, κ. Στρατουδάκη, ότι εκτός των άλλων, είστε και σπουδαίος φωτογράφος.

Εντελώς πληροφοριακά σας αναφέρω ότι στο χωριό μου το Φόδελε Κρήτης την φραγκοσυκιά την λεν και καπλοσυκιά. Το βιβλίο σας έχει πολλές αρετές. Μία απ’ αυτές είναι το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διακοσμεί. Διαπίστωσα, κ. Στρατουδάκη, ότι εκτός των άλλων, είστε και σπουδαίος φωτογράφος.

Θα θίξω και μία άλλη πολύ ανθρώπινη πλευρά του βιβλίου σας, που εμένα ως γυναίκα με συγκίνησε πολύ. Είναι η ζεστή και γεμάτη τρυφερότητα αφιέρωση στη γυναίκα σας. Τελειώνοντας σας συγχαίρω εκ βάθους καρδίας για το σπουδαίο αυτό βιβλίο σας και εύχομαι γρήγορα να δούμε και άλλο αντάξιο του σημερινού.

Όλοι περιμένομε την επανέκδοση των «Αμοργιανών νέων».

Με εκτίμηση

Βιργινία Βέργη – Νέρη
Φιλόλογος –Λυκειάρχης

Φίλε Μιχάλη

Με χαρά και συγκίνηση πήρα το βιβλίο σου «Φραγκόσυκα (τα)» που μου αφιέρωσες. Επειδή και εγώ είμαι λάτρης του φραγκόσυκου, όχι απλά διάβασα το βιβλίο σου, αλλά το «ρούφηξα» μέσα σε μία μέρα. Το βιβλίο αυτό δεν είναι «ακανθώδες μονογραφικό πόνημα», αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ.

Δεν αρκέστηκες στις προσωπικές σου εμπειρίες, αλλά ασχολήθηκες με το θέμα από θεώρηση επιστημονική, πρακτική, οικονομική, θεραπευτική και λογοτεχνική.

Πανελλαδικά τουλάχιστον, δεν υπάρχει βιβλίο που να καταπιάνεται με τέτοια λεπτομέρεια για το φραγκόσυκο και την φραγκοσυκιά.

Οι προτάσεις σου τόσο για το φραγκόσυκο όσο και για τη φραγκοσυκιά είναι στοιχειοθετημένες και μακάρι να τις ασπαστούν και να τις εφαρμόσουν οι αγρότες.

Εύχομαι και για άλλες εκδόσεις του βιβλίου σου.

Με όλη μου την εκτίμηση

Φάνης Γαβαλάς
Πρόεδρος Κοινότητος Ηρακλειάς

Αγαπητέ κε Στρατουδάκη

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική προσφορά του βιβλίου «Φραγκόσυκα, τα» το οποίο θα πλουτίσει την βιβλιοθήκη του Συνδέσμου μας.

Από την πρώτη ματιά διαπιστώσαμε τη μοναδική παρουσίαση ενός φυτού τόσο γνωστού σε όλους μας και τόσο περιφρονημένου σήμερα και πιστεύομε ότι η ευρεία μελέτη του μπορεί να αναθεωρήσει τις σημερινές απόψεις και να του ξαναδώσει τη θέση που είχε ως γευστικού και δροσερού αλλά και ως πηγή πλούτου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συριανών

Κων/νος Βαρδαλάχος Στέφανος Προβελέγγιος
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για την αποστολή του βιβλίου σας «Τα Φραγκόσυκα», που κοσμεί ήδη τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σας συγχαίρω γι’ αυτή την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μελέτη, που συνδυάζει την επιστημονική θεώρηση με την πρακτική πληροφορία.

Όπως ξέρετε ο Όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς, υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της οικολογικής πολιτιστικής δράσης και είναι πάντοτε χαρά μας να γνωρίζουμε το έργο και τις προσπάθειες όσων συμμερίζονται το ίδιο όραμα.

Για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Με εκτίμηση

Σοφία Σταϊκου
Πρόεδρος

Κύριε Στρατουδάκη

Σας ευχαριστούμε για την ωραία προσπάθειά σας για τα φραγκόσυκα, που κι εμείς αγαπήσαμε (από παιδάκια..) και μας «έζησαν» (λούπινα, καλαμποκόψωμο, φραγκόσυκα) στη Μάνη μας, την άγρια εποχή της κατοχής.

Χάρηκα πολύ που σας «ανακάλυψα» και μιλήσαμε σήμερα στο τηλέφωνο.

Στέφανος Ληναίος
Ηθοποιός

Αγαπητέ Μιχάλη

Ευχαριστώ για τις ευχές που μου έστειλες και για την επιτυχημένη «κάρτα των φραγκόσυκων».Ήδη βάσει των οδηγιών από το βιβλίο σου, εφάγαμε φραγκόσυκα το καλοκαίρι από την κήπο μας στην Πάρο. Εύγευστο φρούτο, δύσκολο να το συλλέξεις, αλλά μάθαμε την τέχνη σου.

Με αγάπη

Αντώνης Νομικός
Πρέσβης ε.τ.

Αγαπητέ μου Μιχάλη

«Τα Φραγκόσυκα» σου είναι πράγματι το ακανθώδες πόνημα. Διεξήλθα το βιβλίο σου επί τροχάδην και διεπίστωσα πως συνεχίζεις να διακρίνεσαι για την επιμονή σου στην μελέτη και ενδελεχή σου προσπάθεια προς διακρίβωση της αλήθεια, του ορθού.

Στην περίπτωση «Εν κατακλείδι» διατυπώνεις την άποψή σου ως προς την ονομασία της φραγκοσυκιάς και του φραγκόσυκου. Την ασπάζομαι, αν και διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις που απαιτούν και χρόνο και γραφίδα οτρηράν για να εκτεθούν. Είσαι αξιέπαινος διότι ένα θέμα για πολλούς ασήμαντο το ανέδειξες ως πολύ σημαντικόν. Ιδιαιτέρως εθαύμασα την βιβλιογραφίαν και τις πηγές που εχρησιμοποίησες.

Εύχομαι να συνεχίσεις το συγγραφικόν σου έργον και να παρουσιάζεις θέματα ανάλογα που θα διαφωτίζουν το φιλομαθές κοινόν.

Έρρωσο και χαίρε

Μετ’ αγάπης πολλής

Αναστάσιος Ι. Ναυπλιώτης
Φιλόλογος

Κύριε Μιχάλη

Είδα σήμερα και το χάρηκα, άρθρο για σας στην «Πελοπόννησο», άντλησα και πληροφόρηση ενδιαφέρουσα από την ιστοσελίδα που με τόσο μεράκι δημιουργήσατε για την ινδική συκή, που έφεραν οι Ισπανοί από το Μεξικό.

Για μένα που γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Κέρκυρας, το φραγκόσυκο είναι συνυφασμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις στο πατρικό σπίτι.

Εδώ στην Πάτρα που ζω και εργάζομαι, μου έχουν λείψει πολύ και σήμερα μου ξυπνήσατε αναμνήσεις ξεχωριστές.

Να είστε καλά

Γιάννης Λιτσαρδόπουλος
Φιλόλογος

Αξιότιμε Κύριε Στρατουδάκη

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια για το βιβλίο μου. Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα, όταν προέρχονται από έναν άνθρωπο σαν κι εσάς, που αναλώσατε τόσα χρόνια στην «υπηρεσία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σας ευχαριστώ δε πάρα πολύ και για το βιβλίο σας που μου στείλατε και το οποίο χαρακτήρισα εκπληκτικό. Επειδή το θέμα που πραγματεύεται, ήταν τελείως άγνωστο σε μένα, το διάβασα μονομιάς, αφού μου προξένησε τρομερό ενδιαφέρον.

Θερμά συγχαρητήρια

Κοσμάς Νικολόπουλος
Διευθυντής ΟΤΑ
Οικονομολόγος – Πολιτικός Επιστήμων
Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ)
Συγγραφέας έργων ΟΤΑ.

Κύριε Στρατουδάκη

Προμηθεύτηκα το βιβλίο σας και το βρήκα εξαιρετικό. Πραγματεύεται την οικολογία ενός παρεξηγημένου φυτού, κάτι που εμένα ως ειδικό επιστήμονα μου φάνηκε πολλαπλά χρήσιμο.

Με εκτίμηση

Αντώνης Καπετάνιος
Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Συγγραφέας

Ένα σημαντικό βιβλίο

Έκπληξη ήταν η πρώτη εντύπωση που δοκίμασα όταν πήρα το Βιβλίο του Μιχάλη Στρατουδάκη με τίτλο «Τα φραγκόσυκα». Τι είναι αυτό, σκέφτηκα, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ενασχόληση και συγγραφή μελέτης για τα γνωστά και εν πολλοίς περιφρονημένα ταπεινά φραγκόσυκα;

Όμως, η απορία αυτή μετετράπη σε θαυμασμό και γνώση με όσα διάβασα κι έμαθα στο εν λόγω βιβλίο, το οποίο εκτός από την άρτια μελέτη και διαπραγμάτευση του θέματος, πλουτίζεται με καλλιτεχνικές φωτογραφίες, με τις οποίες δημιουργείται ψυχική διάθεση και πλήρης ενημέρωση. Το Βιβλίο χωρίζεται σε επτά μέρη, στα οποία καταγράφονται με τάξη, μεθοδικότητα και σαφήνεια, όσα αφορούν την φραγκοσυκιά και τον ιδιόμορφο καρπό της, τα φραγκόσυκα.

Μετά την μελέτη του αξιόλογου αυτού Βιβλίου, επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχαριστίες, στον φίλο δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιχάλη Στρατουδάκη, για όσα, άγνωστα ως τώρα σε μένα και πιστεύω σε πολλούς, μελέτησα κι έμαθα.

Εκφράζω επίσης θαυμασμό για την επιστημονική και με πληρότητα επεξεργασία και ταξινόμηση της ύλης, ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένη ενημέρωση σε σαφήνεια και απλότητα.

Στον Μιχάλη Στρατουδάκη οφείλονται ευχαριστίες, συγχαρητήρια και έπαινος για την πρωτότυπη και σπάνια στο είδος εργασία του, με τίτλο «Τα φραγκόσυκα».

Νικήτας Βασσάλος
Εκπαιδευτικός

Πρόκειται για μία καλαίσθητη, ενδιαφέρουσα και θα λέγαμε, πρωτότυπη, έκδοση 312 σελίδων, στην οποία ο έγκριτος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πνευματικός άνθρωπος, καταγράφει, κατά τρόπο επαγωγό και γλαφυρό, τις προσωπικές του εμπειρίες γύρω από τα φραγκόσυκα – το εδώδιμο, γευστικό και θεραπευτικό αυτό φρούτο – καθώς, επίσης, και αρκετές επιστημονικές θέσεις έπ’ αυτών, ως και σχετικές περιγραφές Λεξικών και Εγκυκλοπαιδειών.

Από πλευράς περιεχομένων, το βιβλίο περιέχει πέντε Μέρη.

Η συστηματική κατάταξη της ύλης και ή εξαντλητική- παράθεση της σχετικής βιβλιογραφίας των πηγών και των βοηθημάτων, προσδίδουν στο βιβλίο την δέουσα πληρότητα και περιωπή και το καθιστούν χρήσιμο και επωφελές στον αναγνώστη και βάση για περαιτέρω έρευνες και επεξεργασίες.

Και το άρτιο από κάθε άποψη αυτό Βιβλίο του κ. Μιχ. Στρατουδάκη, πού είναι καρπός μακράς, ακαταπόνητης και επιμελούς ερευνητικής εργασίας, συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με χαρακτηριστικές φωτογραφίες και με αναφορά σε πλούσια Ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία σε Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, Συγγράμματα, Περιοδικά και στο Ίντερνετ πού διευκολύνει τους μελετητές του βιβλίου να επιδιώξουν λεπτομερέστερη έρευνα γύρω από τα φραγκόσυκα.

Συγχαίροντες και από της θέσεως αυτής θερμώς τον φίλο συγγραφέα, του ευχόμεθα, όπως ο θεός του χαρίζη αδιάπτωτη υγεία και μακροημέρευση για να συνέχιση με τον αυτό ζήλο και επιτυχία το όντως αξιόλογο συγγραφικό του έργο.

Κωνσταντίνος Β . Χιώλος
Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος

Κύριε Στρατουδάκη

Εξαιρετικό το βιβλίο σου. Από πολλές πλευρές είναι τέλειο.

Στέφανος Σιγάλας
Δημοσιογράφος

Τρομερό το βιβλίο σου. Έμεινα κατάπληκτος από τον πλούτο των πληροφοριών .

Γεώργιος Κουρής
Δημοτικός Υπάλληλος

Απερίγραπτο το βιβλίο. «Έφαγα» φραγκόσυκα όσο σε έβλεπα που τα καθάριζες… Μ’ έκαμες να τα λαχταρίσω.

Μάρκος Ασπιώτης
Πλοίαρχος Ε.Ν.

Ο φίλος Μιχάλης Στρατουδάκης έγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο έκπλη­ξη. Μέσα σε 310 σελίδες με πλήθος έγχρωμες φωτογρα­φίες, μας δίδει ένα βιβλίο που θα το χαρακτηρίζαμε κατάθεση ψυχής και έργο ζωής, αφιερωμένο στα «φραγκόσυκα» και προτρέπει προλο­γικά: «Πιάστε άφοβα τα φραγκόσυκα που “εν γκυλώνουν”»…

Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Ιατρός – Δημοσιογράφος – Εκδότης
Εκδότης του Περιοδικού «Δίβρη»

Από την φραγκοσυκιά ο Μ. Στρατουδάκης, σαν τον οραματιστή γλύπτη που μέσα από ένα βράχο βγάζει το άγαλμα των αγαλμάτων έσκυψε με αγάπη στο έργο του κι έστησε σε τιμητική και σωστή βάση αυτό το αγκαθωτό δέντρο με τις τόσες θεραπευτικές ιδιότητες μα και χρήσεις του τόσο στη γεύση , στην υγεία, στη νοστιμιά του, στο ότι πρέπει να γεμίσει αυτή η φτωχή πατρίδα από φραγκοσυκιές που μπορούν να επιζήσουν χωρίς μεγάλη φροντίδα σε πετρώδη μέρη.

Μάρκος Συνοδινός
Συγγραφέας, Μέλος της Ενώσεως Ελλήνων
Λογοτεχνών, Μηχανικός Ε.Ν.