17 | 11 | 2018

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

EKSOFILO LEXICO1 small


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Λαογραφικόν λεξικόν της Αμοργού
 (Προσπάθεια αποθησαυρίσεως λέξεων οι οποίες χάνονται)

 Πρόλογος

Καταβλήθηκε μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια, όπως διασωθούν λέξεις από την ντοπιολαλιά της Αμοργού. Το εγχείρημα δεν ήταν και τόσο  εύκολο, αλλά το τολμήσαμε. Είναι ευνόητο ότι υπάρχουν παραλήψεις.  Όσοι τις εντοπίζουν και επιθυμούν, να αποθησαυρισθούν, ας μας ενημερώσουν να τις έχομε υπ’ όψη σε νέα έκδοση.
Υπάρχουν λέξεις που φαίνονται κάπως ακατανόητες. Πλείστες από αυτές είναι Ομηρικές χωρίς ή με ελαφρά προφορική αλλοίωση.  Υπάρχουν επίσης λέξεις από δεκάδες χώρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα, του κομβικού εμπορικού ρόλου που έπαιζε η Αμοργός διαχρονικώς, των επιδρομών διαφόρων πειρατών, των κατακτητών και πολλά άλλα.
Βασικοί παράγοντες αποθησαυρισμού είναι σε πρώτη φάση οι γεροντότεροι και ακολούθως οι μεταγενέστεροι. Θεωρούμε ότι όλοι  πρέπει να συμβάλλουν στην περίσωση του γλωσσικού ιδιώματος της Αμοργού.
Ας το ελπίσομεν.

Πάτρα Ιούνιος 2013


Περίληψη Περιεχομένου

                                       Περιέχει επιπροσθέτως
                   * Την αντίστοιχη (κατά περίπτωσην) λέξην στην Αρχαίαν Ελληνικήν,
                   * Την προέλευση (κατά περίπτωσην) της  ξένης λέξεως
Αν και είναι γραμμένον  βάση της  ομιλουμένης  στην Αμοργόν διαλέκτου, δεν παύει να καλύπτει λέξεις από πλείστες περιοχές της Ελλάδος. Ένα ποσοστόν περίπου 60% έχει πανελλήνιον εφαρμογήν.  Οι  λοιπές δεν είναι λέξεις  ιδιωματικές του νησιού, αλλά αμιγώς Ελληνικές ακόμα και Ομηρικές, οι οποίες διετηρήθησαν μέχρι σήμερα,  είτε αυτούσιες είτε ελαφρώς παρηλλαγμένες.  Είναι δε σε χρήση από τους κατοίκους  και ιδίως τους πρεσβυτέρους , τους μη εγκαταλείψαντες το νησί για πολύ χρονικόν διάστημα και δεν έχουν πανεπιστημιακήν μόρφωσην. Υπό την άποψην  αυτήν η αποθησαύριση αποτελεί σπουδαίον διάβημα,  δεδομένου ότι οι παλαιότεροι χάνονται και μ’ αυτούς το Αρχαιοελληνικόν λεξιλόγιον:!!!
Για τον σκοπόν αυτόν αποτελεί χρήσιμον και αναγκαίον απόκτημα  σε κάθε ‘Ελληνα αν θέλει να  γνωρίζει πως έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, τις λέξεις που χρησιμοποιούμεν σήμερα, αλλά και για την μαθητιώσαν  και σπουδάζουσαν  νεολαίαν και τους ασχολουμένους με την φιλολογίαν και γενικώς με τα Γράμματα.
Η πνευματική αλυσίδα με τους δημιουργούς του Πνευματικού Πλούτου και  Πολιτισμού της Ελλάδος, αλλά και ολοκλήρου της ανθρωπότητος δεν πρέπει να κόπτεται.  Και  το Κυκλαδονήσι η Αμοργός δεν έτμησε ποτέ αυτήν την αλυσίδα.  Έτσι  ακούμε να λένε.
Απύρι, λακχανίδι, αφάνιος, θεμωνιά, σίχλα, πίτθουρα, σουζουμάδα, σάρπα, σκάλεθρον, σφύρα (γεωργικός όρος), ώμος (γεωργικός όρος), τουμπανάς, φυσερόν  και εκατοντάδες άλλες.
Η διαιώνιση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης σε πλήρη εφαρμογή.
Έργον απαραίτητον για κάθε Έλληνα, λάτρην της Γλώσσης μας, μαθητήν ή σπουδαστήν. Παρακολουθούμεν και θαυμάζομεν το πνεύμα του Λαού μας. Κοντά στο Αρχαίον. Και αυτό επιτείνει την αξίαν του έργου. Δεν πρέπει να λείψει από καμμίαν βιβλιοθήκην.
Επίσης  με την αναφοράν της χώρας προελεύσεως  των εισαγομένων λέξεων, διαβλέπομεν  τις  δυσμενείς επιδράσεις  που ασκήθηκαν στο γλωσσικόν μας σύστημα. Θα πρέπει να τις αποφεύγομεν όσον είναι δυνατόν.
Λεξικόν της Αμοργού αλλά ….και πάσης Ελλάδος!!!!

   

 

     Μιχαηλ Στρατουδακης   

Βιογραφικό Σημείωμα

Διάθεση Βιβλίου 

 Ακρωτηρίου 204 Πάτρα, Τηλ.:2610 332096 ΦΑΞ :2610580311 6944710937

 Kαθώς και στα Βιβλιοπωλεία

Αθήνα:

  • Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Τηλ.: 210 3811740
  • Εκδόσεις "ΕΜΒΡΥΟΝ", Ιερά Οδός 286, Αιγάλεω Τηλ.: 210 5315012

Ηράκλειο Κρήτης:

  • Βιβλιοπωλείο Παπαδοπούλου Ε., Έβανς 47 Τηλ.:2810-283587
  • Βιβλιοπωλείο Κυριάκη Εμμ. Έβανς 87 (πεζόδρομος) Τηλ.:2810-285119

Ρέθυμνο:

  • Βιβλιοπωλείο Λαμπρινού Αικ. Μ. Πορτάλιου 14 Τηλ.:28310-25233

Πάτρα:

  • «Η Γωνιά του βιβλίου», Αγίου Νικολάου 32,Τηλ.:2610-223688
  • Βιβλιοπωλείο Αριστείδου Ερμού 86 Τηλ.: 2610 270010
  •  Καραπάνου Αλεξάνδρα 25ης Μαρτίου 13 Παραλία Τηλ.: 2610 528817

Σπάρτη:

  • Λαμπρινάκος Επαμειν. Διηνέκους 8 Τηλ.:27310-89551

Αμοργός:

  • Μάρκου Ευθ. Κατάπολα, Τηλ.:22850-71722

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
IM: Michailstratoudakis (Skype)

Νέα & Δημοσιεύσεις

Περισσότερη μέριμνα για την φραγκοσυκιά

Δυστυχώς, ο  Έλληνας δεν έχει προσαρμοσθεί ακόμη με την ιδέαν της αμέσου χρησιμοποιήσεως της φραγκοσυκιάς, όχι για τις πολυάριθμες χρήσεις της αλλά ούτε για τις στοιχειώδεις, απλές προσφορές της. Τουλάχιστον για τους καρπούς της.
Η έλλειψη αυτή οφείλεται στην άγνοιαν του κοινού. Δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να του προσφέρει. Αυτό οφείλεται στην αδιαφορίαν της πολιτείας, η οποία ουδέποτε μερίμνησε για το συγκεκριμένον φυτό. Το κενόν αυτό προσπαθήσαμεν να καλύψομεν, με την συγγραφήν του Βιβλίου «ΤαΦραγκόσυκα», μοναδικόν στην Ελλάδα για το εύρος των περιεχομένων του. Αλλά όταν το αναγνωστικόν κοινόν δεν γνωρίζει το φυτόν, θα ενδιαφερθεί για να μάθει περισσότερα χωρίς σχετικήν ενημέρωσην;
Αυτόν τον σκοπόν επιδιώκομεν και προσπαθούμεν να πείσομεν τους Έλληνες να αγκαλιάσουν την φραγκοσυκιά. Τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Οφέλη οικονομικά και για όλο το έτος
Προστασία της υγείας με θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτου, της χοληστερίνης και την ενίσχυσην του ανοσοποιητικού συστήματος. Ασφαλής πρόληψη δεκάδων ασθενειών.
Προστασία του περιβάλλοντος, με τις αντιδιαβρωτικές και αντιπυρικές ιδιότητες, αλλά και την επικράτησήν του στην κλιματικήν αλλαγήν.
Παραγωγή γλυκών, ποτών, φαγητών εδεσμάτων για τον άνθρωπον.
Σπουδαία και  οικονομική κτηνοτροφή.
Ένα φυτόν  που πρέπει να αγκαλιασθεί από όλους τους Έλληνες και να το φυτέψουν έστω και σε ένα τετραγωνικόν μέτρο χέρσου χώρου.
Συμβουλευτείτε και μάθετε πιο πολλά από το βιβλίον «Τα Φραγκόσυκα» του Μιχαήλ Στρατουδάκη, τηλ. 2610332096 & 6944710937 , και στην ιστοσελίδα www.fragosika.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μιχαήλ Στρατουδάκης


 

Μινωϊκή Γη

minoikigi3     Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Μινωϊκή Γη - Χόνδρος Δήμου Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης», είναι νέος με πολλές ελπίδες στην εξάπλωση της Φραγκοσυκιάς, όπως  κάθε συνεταιρισμός που σκοπεύει σε οφέλη από την καλλιέργεια του φυτού. Αριθμεί αυτήν την στιγμή εκατό (100) μέλη με αυξητική τάση, από βιοκαλλιεργητές φραγκοσυκιάς, αλόης και αρωματικών φυτών, απ’ όλη την Κρήτη. Υπάρχει όμως η σκέψη να επεκταθεί ο συνεταιρισμός πανελλαδικά και έτσι να καθίστανται μέλη από κάθε σημείο της Ελλάδος. Είναι σκέψη σωστή γιατί θα υπάρχει η  ισχυρή διαπραγματευτική δυνατότητα κοινής αντιμετωπίσεως θεμάτων ανταγωνιστικότητας. Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με το Γεωπονικόν Πανεπιστήμιον Αθηνών για παραγωγή ζωοτροφών από βλαστούς φραγκοσυκιάς και με το Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων για παρασκευή ποτού από φραγκόσυκα.

   

    Κύριος εμπνευστής και μοχλός κινήσεως των ενεργειών αυτών για επίτευξη θετικού αποτελέσματος είναι ο Νίκος Θεοδοσάκης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Έχει και διαδίδει την αρχήν ότι η επιτυχία θα έλθει αν πιστεύσομεν στην καλλιέργεια και δεν στηριχθούμε στις επιδοτήσεις.

   

    Η φραγκοσυκιά πάντως υπόσχεται πολλά αρκεί και εμείς να πιστέψομεν σ’ αυτήν.